Nuorten osaaminen esillä luontoretkellä

 

Nuoret saavat pääosan aktiivisella kahden päivän retkellä Padasjoen Taruksen retkeilyalueella 29.–30.8.2017. Päivissä tulee näkymään Mun juttu – meidän tulevaisuus –hankkeen aikana kantaneet teemat sekä iloinen yhdessäolo uusien aktiviteettien parissa.

 

Paavo Heinonen Vierumäeltä kertoo: ”Nuoret siis ohjaavat kaikki luontotoiminnot, tekevät ruokaa, dokumentoivat ja esiintyvät noin kolmellekymmenelle hengelle yön yli retkellä. He saavat käyttää ja näyttää taitojaan, joita ovat harjoitelleet hankkeessa.” Projektiväki saa nuorilta oppia nuotion teossa, trangian käytössä, retkiruuan valmistuksessa, teltan pystytyksessä ja muissa luontoretkeilyyn liittyvistä asioissa. Päivien aikana saadaan myös maistiaisia eri osatoteuttajien piloteista.

 

Taiteilija Jarmo Valtanen tuo terveiset Kokkolan toteutuksista ja hänen ohjaamana ”metsään rakennetaan ryhmätyönä luonnonmateriaaleja käyttäen Universumi-taideinstallaatio meitä ympäröivästä luonnosta ja maailmankaikkeudesta”, kuten Valtanen asian ilmaisee. Taideyliopiston esimerkkinä on taiteilija Asta Levyn ja nuorten innoittava ääni-improvisaatio luonnonhelmassa. Työskentely sisältää ääntä, liikettä ja improvisaatiota. Draamapajan nuoren Oona Koivun kanssa otetaan draaman ensiaskeleet yhdessä, tutustutaan itseemme ja toisiimme sekä vapaudutaan mokaamisen peloista. Nuotion äärellä päästään kuulemaan Sävellystyöpajan toiminnasta Haminassa, kun nuori Pinja Viitasaari esittää sekä pajassa tehtyjä omia biisejä että kuuluisien naisartistien lauluja. Kaisa Myllylän pajassa Minä osana ympäristöä tuotetaan vlogi eli videopäiväkirja osallistujien luontosuhteesta: Kertomuksia tuhansien järvien rannoilta. Seuraavana päivänä on mahdollista kokeilla melontaa tai osallistua action track -vaellukselle.

 

”On kiehtovaa, kun me projektiväki saamme nyt vastavuoroisesti olla oppijan ja vastaanottajan roolissa ja nuoret voivat loistaa”, sanoo projektipäällikkö Anja Kuhalampi. #munjuttuhanke

 

Nuorten polku

 

Nuorten polulla otetaan kiinni osaamisesta ja taidoista. Ne ovat voimavaroja, joiden kautta nuori voi vahvistaa itsetuntemustaan, itseilmaisuaan ja vuorovaikutustaitojaan. Nyt kannustetaan näkemään osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia.


Nuorten itsetuntemusta vahvistetaan taide-, media- ja luontotyöpajojen avulla. Innostusta liikkumista kohtaan viritetään elämys- ja seikkailupedagogiikan keinoin ja kiinnostusta ympäristöasioihin herätetään ekososiaalisin menetelmin.

Kaikki tämä tapahtuu luovasti ja nuoria osallistaen. Luovuus on hankkeessamme mm.

  • mediapajoja, itseilmaisullisuutta, vuorovaikutteisuutta, audivisuaalisia kokeiluja, dokumentointia
  • taidepajoja, EKOThinkTank, ITE-taidetta, tuunausta, EKO-hyötypuutarhapilotointia
  • sävellystyöpajoja, osallistavaa musiikkiteatteria, omien biisien tekemistä, kierrätysmateriaalien käyttöä, trikkausta
  • luontoyhteyspajoja, luonnosta ammennettavaa hyvinvointia, luontoleiri, pelillisyyttä, selvitystä lähiluonnon merkityksistä nuorille
  • luontoliikuntapajoja, luontoa oppimisympäristönä, seikkailupedagogiikkaa,  audiovisuaalista elämyspedagogiikkaa, vihreää ja esteetöntä luontoympäristöä,  hyvinvointiportaalin rakentamista

Tuomme verkkoon tuliaisia pajoista!

 

 

 

 

 


Johku | Store